“Ben”ler Yazın Tehlikeli Olabiliyor!

"Ben"ler Yazın Tehlikeli Olabiliyor!

Resimde görünen 8 cm uzunluğunda, 3 cm genişliğindeki “ben” bana ait. Doğduğumda minicik olan, annemi endişelendiren bu cilt lekem ben büyüdükçe benimle beraber büyüdü, gelişti. Çocukluk yıllarımda nefret ettiğim, annemin “Seni kaybedersem kolay bulmam için var o “ben” sende” diyerek beni kandırdığı, şimdilerde sevdiğim canım “ben”im 🙂

Fazla güneşte kalınca endişeleniyorum, koruyabildiğim kadar korumaya çalışıyorum. Liv Hospital Dermatoloji Uzmanı Dr. Ahmet Günay “ben”lerle ilgili çok güzel bilgileri bizler için paylaşmış. İlgimi çekti yayınlamak istedim…

“Hemen herkesin vücudunda ben vardır. Özellikle yaz aylarında güneş nedeniyle bedenimizdeki benlerin sayısı artıyor. Aslında sağlık için zararları olmayan benler renk ve şekil değiştiriyorsa tehlike sinyalleri çalıyor demektir. Bazı ben tipleri zamanla deri kanserine dönüşebiliyor. Bu yüzden benleri düzenli olarak takip etmek çok önemlidir” diyor Dermatoloji Uzmanı Dr. Ahmet Günay…

Ben’i ciddiye alın…

Güneşin ultraviyole ışınları, A ve D vitaminlerini açığa çıkardığından özelikle çocukların kemik gelişimi için gereklidir. Ayrıca sedef hastalığı, egzama ve akne tedavisi için de güneş faydalıdır. Ancak artık güneşin zararları, yararlarından çok daha fazla görülüyor. Yerleştikleri tabakalara göre Bazo Cellular veya Spino Cellular diye adlandırılan iki cilt kanseri tipi, yüzde 90 oranında güneşe fazla maruz kalanlarda görülüyor. Belki de bu yüzden en çok balıkçı ve çiftçilerde görülüyor. Yuvarlak, zeminleri kabarık ve iyileşmeyen yaralar seklinde kendini gösteren bu tür kanser tiplerinde erken tanı ve tedavi hayat kurtarıcı olabilir. Bir de yine güneşin tetiklediği, genelde koyu renk benler üzerinden gelişebilen Malign Melanom adını verilen kanser türü vücudun en hızlı yayılan kanserleri arasındadır. Genellikle güneşin tetiklemesiyle ortaya çıkan bu cilt kanseri türünde yine cerrahi tedavi ve kemoterapi kullanılan yöntemler arasındadır.

–       Benlerin yazın tehlikesi neden artar?

Bir benin kansere dönüşebilmesi için bir travmaya uğraması gerekir. Bu travmaların başında güneş geliyor. Bu nedenle yazın kansere dönüşme riski artar. Güneş dışında avuç içi, ayak tabanı, sutyen tokası, iç çamaşırı lastiği gibi yerlere denk gelen benler sıklıkla sürtünme yada kopmalara bağlı olarak travmaya uğrar. Bu tip benlerin aldırılması gerekir.  Güneş ışınları benlerin kansere dönüşebilme riskini artırır.  Özellikle ani ve yüksek dozdaki güneş çok önemlidir. Özellikle yanık yapacak boyutta kızarma, soyulma gibi durumlar, deri kanserine dönüşme riskini artırır. Hücre tipini bozarak atip yaratır. Özellikle koyu renk melanin içeren benlerde daha fazla risk bulunur. Hücre yapısı bozulunca kanser riski de artar. Güneş ışınlarından özellikle ultra viyola A ışınları daha riskli ışınlardır. Ne yazık ki kullandığımız güneş koruyucular da ultra viyole B ışınlarına göre belirlenmiş faktörler yer alır. Güneş koruyucu kullanırken üzerinde “Ultra viole A ve B’den korur” yazması gerekir.

–       Ne yapmak gerekir?

Öncelikle 11.00 ile 16.00 arası güneşe çıkmamak gerekiyor. Bu saatler dışında da dermatoloğun önerdiği güneş koruyucuları kullanılmalı. Açık renk cildi olanlar ya da ailesinde melonom öyküsü olanlar senede bir defa kontrolden geçmeli. Ayak tabanı, el ayası ve iç çamaşır lastiği ya da sutyen tokası temas eden yerlerdeki koyu renk benleri aldırılmalı.

–       Hangi ciltler tehlike altındadır?

  • Koyu renk beni olanlar
  • Ailesinde melonom öyküsü olanlar
  • Yoğun şekilde güneşe maruz kalanlar
  • Geçirilmiş güneş yanığı öyküsü olanlar
  • Açık tenliler

– Tanı nasıl konuluyor?

Çıplak gözle ya da dermatoskop isimli cihazla muayene yapılır. Sonra da benin çıkartılmasına ya da biyopsi alınıp alınmaması gerektiğine karar verilir. Risk faktörü saptanır. Risk olsa da benin erken dönemde çıkartılması hastalığın tedavisi için yeterlidir.

Bu belirtiler varsa hemen doktora!

  • Ben aniden büyüdüyse
  • Konturları düzensizleştiyse, şekli bozulduysa
  • Rengi kuzguni siyah yani koyu siyaha döndüyse
  • Subjektif belirtiler eşlik ediyorsa (Yanma, kaşınma, ağrı)

Bir Cevap Yazın

© 2010 - 2018 Nihalce. Tüm Hakları Saklıdır.
Lestat
Önceki yazıyı okuyun:
Siyah Noktalardan Kurtulmanın Yolu Limon Sulu Yoğurt Maskesi
Siyah Noktalardan Kurtulmanın Yolu Limon Sulu Yoğurt Maskesi

Kötü beslenme, kirli hava derken cildimizde çıkan siyah noktalar canımızı fazlasıyla sıkar. Doğal yöntemlerle siyah noktalarınızdan kurtulmak istiyorsanız doğru sayfadasınız......

Kapat