Bağımlılık Yapan Yiyecekler

Yedikçe ve içtikçe yemekten kendimizi alamadığınız gıdalar vardır. Bunlar bağımlılık yapan sağlıksız gıdalardır ve kilo aldırırlar…

Fast Food:

ABD’nin Florida eyaletindeki Scripps Araştırma Enstitüsünde görevli bilim adamları, yaptıkları testlerde, patates kızartması, hamburger ve kek gibi çok kalorili abur cubur yiyeceklerin de uyuşturucu gibi aşırı bağımlılık yaptığını ortaya çıkardı.

Bilim adamları, araştırmanın, bu tür çok kalorili gıdalar tüketme alışkanlığından kurtulmanın bağımlılık yapan maddelerden kurtulmak gibi zor olduğunu gösterdiğine işaret etti.

Eşim fast food sevenlerdendir. Dışarda yemek yediğimiz zamanlarda seçimini hamburger, patates kızartması ve kola üçlüsünden yana kullanır. Bende kendime menü almam, “Senden otlancam” derim. Neredeyse eşimden fazlasını yerim. 🙂

Kola:

Bağımlılığın mükemmel tarifi, kafein, şeker ve yüksek fruktozlu mısır şurubu. İçerisinde 11 çay kaşığı şeker bulunan kola insan vücudunu etkiler ve bitkin bırakır.

Beyaz Ekmek:

Kan şekerini çok yükselten karbonhidratlara yüksek glisemik indeksli karbonhidrat denir. Kana hızlı karışan yüksek glisemik indeksli karbonhidratlar kan şekerini yükseltir ve tokluk hissi vermez.

Dondurma: 

Yapılan araştırmada, dondurma yiyenler ile uyuşturucu kullananların benzer bağımlılık özellikleri gösterdiği ortaya konuldu. Dondurma bağımlılık yapabilir.

Araştırmada, 14 ila 16 yaş arası 151 ergenlik döneminde olan gence dondurma resmi gösterilip beyin hareketleri incelendi. Yakın zamanda dondurma yemiş olanlarda istek daha az çıkarken diğerlerinde daha fazla yeme isteği görüldü. Çalışmaya katılan uzmanlar, dondurma yemek isteyenlerin beyniyle uyuşturucu kullananların beyinlerinin benzer reaksiyon verdiğini açıkladı. Araştırmayı yürüten Doktor Kyle Burger, “Bazı insanlar uyuşturucu gibi dondurmaya, yağlı ve şekerli gıdalara bağımlı olabilir” dedi.

Kaymaklı Bisküviler:

Amerika’nın popüler kaymaklı bisküvisi olan Oreo üzerinde yapılan araştırmaya göre,  “kokain ve morfin gibi bağımlılık yaptığı” öğrenildi.

ABD’deki Maryland Ulusal Enstitüsü direktörlerinden Dr. Nora Volkow, tatlı ve abur cuburun bağımlılık yaptığını açıkladı.

Dr. Nora Volkow’a göre; şekerli gıdalar ve fast food ürünlere karşı koyamamanın sebebi, bu ürünlerin bağımlılık yaratarak, mideden gelen kimyasal sinyaller ve beyindeki zevk merkezi arasındaki dengeyi bozması.

Daily Mail’e konuşan Dr. Volkow, mide ve beyin arasındaki dengenin nasıl bozulduğunu şu sözlerle anlattı:

“Mide belirli bir sınırı geçtikten sonra gerilir ve gerilmeyle birlikte tokluk hissi tetiklenir. Bu noktada yemek yemeyi durdurmak için mide, beyine sinyaller gönderir.

İkinci sistem ise beyindeki, son derecede karşık sistemdir. Yemek yeme eğilimini ve gıdalardan alınan keyfi düzenler. Her iki sistem birbiri ile binlerce yıldır uyum içinde çalışırken, tatlı ve abur cubur ürünlerdeki artış bu dengeyi bozdu. Tok olsanız bile verdiği keyif nedeniyle bu ürünleri tüketmek istiyorsunuz.”

Dr. Volkow’a göre; bu tür gıdalar sigara, alkol ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapıyor. Bu nedenle tatlı, dondurma gibi bol şeker içeren gıdalar, fast food ve abur cubur ürünlerden uzak durmak kolay olmuyor.

Bir Cevap Yazın

© 2010 - 2018 Nihalce. Tüm Hakları Saklıdır.
Lestat
Önceki yazıyı okuyun:
Profiterol Tarifi
Profiterol Tarifi

Dr. Oetker'in enternasyonal un karışımlarından "Profiterol"ü iftar için denedik ve çok beğendik... Dr. Oetker Profiterol Nasıl Yapılır? Dr. Oetker Profiterol...

Kapat