Beykoz’da İlahi Bir Buluşma: Yuşâ Tepesi’nde Yuşâ Peygamber’in Kabri

Yuşâ Peygamber'in Kabri

Yuşâ Tepesi, İstanbul’un Beykoz ilçesinde bulunmaktadır. Yuşâ Tepesi denizden 201 metre yüksekliktedir. Yuşâ Tepesi‘nde Yuşâ Türbesi ve Yuşâ Camii bulunmaktadır…

Yuşâ Peygamber Hakkında Bilgi:

Yuşâ Tepesi‘nde gömülü olan zâtın Yuşâ Peygamber (M.Ö – 1082-972) olduğunu inanılmaktadır. Yuşâ Peygamber bir rivayate göre Musa Peygamber ile birlikte Mecmeul-Bayreyn’e (Boğaziçi) gelmiş ve vefat ederek bu tepeye gömülmüştür. Çeşitli tefsirlerde Yuşâ’nın Musa’nın vefatından sonra peygamber olarak görevlendirildiği, Hıristiyanların ve Yahudilerin ona Yeşu dedikleri nakledilir.

17 Metrelik Kabir

Yuşa Peygambere ait olduğu düşünülen kabrin 17 metre uzunlukta olması, türbeyi ziyaret edenleri meraklandırıyor. Ancak ziyaretçiler, bu büyüklüğü mezarda yatanın manevi büyüklüğüne bağladıkları için fazla düşünmelerine gerek kalmıyor. Hz. Yuşa’nın kabrinin 17 metre uzunluğunda olması ile ilgili olarak üç yorum yapılıyor.

Buna göre;

1- O bir peygamberdir, ona duyulan saygı ve sevgiden dolayı böyle uzun ve büyük bir mezar yapılmış olabilir.

2- Yeri manevi bir keşifle bulunduğu için isabet eder düşüncesiyle geniş ve uzun tutulmuş olabilir.

3- Yuşa hazretlerinin metrelerce uzunluğundaki mezarı, çok eski inançlarda dağların zirvesinde yaşadığı kabul edilen “devler”in başka bir inançla kaynaştırılması şeklinde de anlaşılabilir.

Zira bu tepenin bir adı da “Dev Dağı”dır.

Hz. Yuşa’nın türbesi Beykoz’da bulunuyor. Her gün çok sayıda ziyaretçinin akın ettiği türbede adaklar adanıyor, dilekler dileniyor. Hz Yuşa’nın Gaziantep’te de türbesi olduğu inanışı yaygın.

Yuşâ Tepesi Tarihi Bilgileri:

Burası tarihin ilk dönemlerinden itibaren kutsal bir yer olarak kabul edilmiştir. Çeşitli uygarlıklar burada kendi dinlerinin mabet ve tapınaklarını inşa etmişler. İlk çağlarda burada Zeus tapınağının bulunduğu ve Bizans döneminde bu tapınağın Hagios Michael adında bir kiliseye çevrilmiş. Depremde, belki de bu yapıları 1509 yılında yıkılmış.

Osmanlı döneminde bu tepeye, Sadrazam 28. Çelebizade Mehmet Sait Paşa tarafından 1755 tarihinde bir mescit yaptırıldı. Aynı zamanda burada bulunan ve halk arasında Yuşa Peygamber’e ait olduğu düşünülen mezarın etrafına kagir bir duvar çektirmiş ve türbenin bakımını yapmak için görevliler tayin ettirmiş. Tarih boyunca ziyaretçileriyle bütünleşen ve hep insanların ilgi odağı olmayı sürdüren bu tepede, III. Selim (1789- 1807) döneminin bazı yıllarında, izdihamdan dolayı ‘fitneye mahal olmasın’ düşüncesiyle mevlid okunması bile yasaklanmıştır.

Yuşâ Camii bir yangın geçirmiş ve Sultan Abdülaziz döneminde, 1863 senesinde aslına uygun olarak yenilenmiştir. Dahiliye Nezaretinin 1885-86 tarihli istatistik cetvelinde “Yüşa Aleyhisselam Dergahı” olarak zikrolunan bu alana Yuşa Tepesi adı verilmiştir.

İsrailoğulları’nı göçebelikten kurtaran ve Arz-Kenan’a yerleştiren Yuşa’nın bir türbesi de Gaziantep’te bulunuyor. Gaziantep’te Boyacı mahallesinde Boyacı Camii’nden Kavaflar Çarşısı’na doğru uzanan sokakta Pirsefa denilen mevkiide bulunan iki türbeden birinin Yuşa Peygamber’e, diğerinin de sahabe olduğuna inanılan Pirsefa’ya ait olduğu kabul edilir.

Yuşâ Tepesi'nde Yuşâ Peygamber'in Kabri Yuşâ Tepesi'nde Yuşâ Peygamber'in Kabri Yuşâ Tepesi'nde Yuşâ Peygamber'in Kabri Yuşâ Tepesi'nde Yuşâ Peygamber'in Kabri

Yuşâ Tepesi’nde Yuşâ Peygamber’in Kabri Şimdiki Durumu

1990’lardan sonra Beykoz Müftülüğünün öncülüğünde başlayan ve 2000’lerde de devam eden çalışmalarla, görevli lojmanları, kültür evi, kütüphane, yemekhane, şadırvan gibi sosyal ve kültürel amaçlı müştemilat inşa olunmuş, camii ve çevresi önemli ölçüde tadil edilerek ihya ve imar edilmiştir.

Yuşa Tepesi, İstanbul’un en önemli ziyaret yerlerinden biri. Beykoz İlçesi’nde, İstanbul’un en yüksek tepesinde bulunan türbe, İstanbul’da bulunan onlarca türbeden oldukça farklı. Yuşa Tepesi diye anılan bu tepede gömülü olan zatın Yuşa Peygamber olduğuna inanılmaktadır. Bu inanışı doğrulayacak hiçbir belge bulunmamasına rağmen, yine de halk arasında buraya büyük bir ilgi vardır. Şehir merkezine uzak olmasının aksine haftanın her günü yoğun ziyaretçi akınına uğrayan Yuşa Tepesi’ndeki bu türbe, her türlü sıkıntı ve dilek için ziyaret ediliyor, adaklar adanıyor. Daha sonra dilekleri gerçekleşenler, aynı türbeyi tekrar ziyaret edip, gelenlere küp şeker dağıtıyorlar.

Konumu ve Manzarası Muhteşem

Yuşâ Tepesi Manzarası Yuşâ Tepesi Manzarası

Boğaziçi’nde sahile en yakın ve en yüksek tepe olma özelliği bulunan Yuşa Tepesi’nde,Yuşa Camii ve Hz.Yuşa’nın Türbesi, Karadeniz’i ve Boğaz’ı aynı anda gören muhteşem bir konumda bulunuyor. Ormanlarla çevrili bu en yüksek tepeden İstanbul Boğazı’nı izleyenler, bulundukları mekanın kutsallığının da etkisiyle büyüleniyorlar.

Yuşâ Tepesi Yuşâ Tepesi Yuşâ Tepesi

Bilgiler wikipedia.org internet sitesinden derlenmiştir.

Bir Cevap Yazın

© 2010 - 2018 Nihalce. Tüm Hakları Saklıdır.
Lestat
Önceki yazıyı okuyun:
İstanbul'un Şahane Mekanı: Pierre Loti Tepesi
İstanbul’un Şahane Mekanı: Pierre Loti Tepesi

18. ve 19. Yüzyıllarda yaşamış olan yazar Pierre Loti (Gerçek İsmi: Louis Marie Julien Viaud)'nin isminin verildiği bir tepedir. Aynı...

Kapat